Biografija

DAMIR BASARA, Instruktor speleologije HPS-a, vodič A standarda HPS-a

(član udruga: OSMICA Karlovac, ADIPA Zagreb, ADRIATICA Korčula)

Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Karlovcu. Studira na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Redovan je član planinarske organizacije od 1996. godine kada završava Opću planinarsku školu u Planinarskom društvu “Dubovac” iz Karlovca. Do 2014.g. u PD Dubovac obnašao je niz funkcija: Dopredsjednik društva, Predsjednik upravnog odbora, Pročelnik SO-a, Tajnik SO-a, Voditelj penjačkog centra, Član komisije za odnose s javnošću, itd. 1998.g. završava speleološku školu a 1999.godine polaže ispit za naziv Speleolog pri Komisiji za speleologiju HPS-a broj značke 134. Od 2001.g. do 2007.g. član je karlovačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. Od 2003. do 2006.g. član je uređivačkog odbora speleološkog časopisa Speleo’zin. 2005.g. instruktorskim radom na temu Sistemi kolotura polaže za naziv Instruktora speleologije Hrvatskog planinarskog saveza. Sudjeluje u svim važnijim istraživačkim akcijama odsjeka i u svim akcijama društva. Voditelj je tri međunarodne speleološke ekspedicije u Bosnu i Hercegovinu (2001.,2004. i 2011.g.), šest speleoloških ekspedicija na Velebit (2002,2003,2011, 2012, 2014 i 2015.g.) te je sudjelovao na speleološkim ekspedicijama u jamu Jean Bernard duboku 1602m u Francuskoj 2003.g u meksičku pokrajinu Chiapas. Od 2012.g.-2016.g. pročelnik je Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. 2017.g. polaže ispit za vodiča A standarda HPS-a a 2021. završava edukaciju za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Od visokogorskih uspona vrijedno je spomenuti i uspon na najviši vrh Austrije Grossglockner (3798 m), najviši vrh Alpi Mont Blanc visok 4808m te na najviše vrhove Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

2014.g. jedan je od osnivača OSMICE – društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti i trenutno obnaša dužnost tajnika udruge. Aktivan je član i udruge ADIPA – društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, ADRIATICA – društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Mediterana a suradnik je i Hrvatskog biospeleološkog društva.

Kroz dvadeset godišnje speleološko iskustvo vodio je ili sudjelovao na preko 100 projekata vezanih uz istraživanja podzemlja, sudjelovao je na 30.-tak znanstvenih i stručnih skupova, izlagao na nekoliko tematskih izložbi a objavio je i cijeli niz stručnih članaka i radova na temu speleologije i speleoloških istraživanja. Također je sudjelovao i na izradi nekoliko stručnih priručnika, knjiga i monografija. Rezultate istraživanja redovito prezentira i putem stručnih predavanja na speleološkim skupovima.

Tijekom godina aktivan je i u školovanju planinarskih kadrova pa sudjeluje kao instruktor i predavač na planinarskim i alpinističkim školama, voditelj je sedam speleoloških škola i desetak speleoloških tečajeva. Kao voditelj, instruktor ili predavač također sudjeluje i na nekoliko seminara i tečajeva u organizaciji Komisije za speleologiju HPS. Kao ispitivač prisutan je na svim instruktorskim seminarima Hrvatskog planinarskog saveza Komisije za speleologiju. Predavač je iz područja speleologije i na planinarskim školama u Duga Resi, Jastrebarskom i Sisku a u gradu Karlovcu redovito održava popularna predavanja iz raznih područja planinarstva i speleologije. Posebno je aktivan u radionicama za djecu i mlade iz tema planinarstva.

Na sportskom planu također je uspješan pa u ekipi sa Anom Maradin za odsjek na natjecanjima u speleoorijentaciji osvajaju zapažena mjesta. 2000.g. plasiraju se na drugo mjesto a 2001.g. osvajaju prvo mjesto na 2.otvorenom prvenstvu Hrvatske u speleorijentaciji. Na natječaju za najbolju spelološku fotografiju na Skupu speleologa Hrvatske 2012.g. osvaja 2.mjesto.

Na razvitku projekta umjetne stijene u Karlovcu aktivan je od samog početka projekta a posebno u završnoj fazi te ga stoga PD Dubovac otvaranjem stijene imenuje za voditelja Penjačkog centra Planinarskog društva Dubovac. Dužnost voditelja Penjačkog centra obavlja od 2010.-2014.g.)

Za predan rad u planinarstvu  PD Dubovac mu dodjeljuje : Priznanje za izniman doprinos u radu Društva tijekom 1996.g., Priznanje za razvoj speleološke djelatnosti 1997.g. i Zahvalnicu za svekoliku pomoć i podršku u radu društva 2000.g., Priznanje za veliki angažman oko izgradnje stijene 2010.g., Spomenicu za dugogodišnji rad u Društvu i svekoliki razvoj planinarstva 2013.g., Hrvatski planinarski savez odlikuje ga za doprinos razvoju planinarstva Brončanim znakom HPS-a 2003.g., Srebrnim znakom HPS-a 2009.g., Zlatnim znakom HPS-a 2016.g. te Plaketom Hrvatskog planinarskog saveza 2021.g. 2013.g. Hrvatski planinarski savez dodjeljuje mu Priznanje za najboljeg planinarskog dužnosnika u HPS-u u 2013.g. za obavljanje dužnosti pročelnika Komisije za speleologiju a 2016.g. Komisija za speleologiju HPS-a dodjeljuje mu priznanje za posebne zasluge i rad u Komisiji za speleologiju.